![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2024/10/leaf-150x150.png)
Vítejte v LEAFu.
Šéfkuchařka Barbora Šimůnková a sommelier Michal Bílek se spojili a tvoří kulinářský zážitek vydávající se cestou rozmanitosti přírody, spolu s měnící se nabídkou dle sezóny a úrody místních farmářů. S pečlivě vybranými víny, jak českými, tak i evropskými, pozvedá Leaf suroviny stojící na okraji do středu zájmu. Řepa. Brambora. List. Umně připraveno a servírováno, se skleničkou vína za svitu svíčky.
Naše denní menu se vyvíjí spolu s přírodou, v souladu s českou kuchyní a inspirováno světovou gastronomií. V Leaf spolupracujeme přímo s lokálními farmami. Plodiny jsou brány jak přichází jejich čas v průběhu roku a maso pochází pouze z míst, kde si cení života chovaných zvířat. To vše s ohledem na udržitelnost. Společně se snažíme zemědělství a udržitelný chov podpořit, a předat něco z toho naší komunitě, ve snaze být trochu ohleduplnější k naší planetě. Jsme tu, abychom našli nové přátele a pohostili Vás, tak nás přijďte navštívit.
![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2024/10/mtf_2528-768x512.webp)
![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2024/10/mtf_2559-768x512.webp)
![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2024/10/320544898_1166293290928829_120121479048271918_n-768x768.jpg)
![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2024/10/mtf_2444-768x512.webp)
![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2022/02/2022_01_22_LEAF7509-copy-768x1152.jpg)
![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2024/10/320384048_1193695284880974_1247492535026174417_n-768x768.jpg)
Strašnický fine dining. Mladá šéfkuchařka tady vládne kuchyni světové úrovně
V téhle části Prahy byste vysoký kulinární zážitek asi nehledali. Chyba! Podnik Leaf, který se uprostřed Strašnic otevřel před necelým měsícem, sice vypadá nenápadně, ale rozhodně stojí za návštěvu.
![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2024/10/estate.jpg)
Gourmet: Příští stanice Strašnická
Mládí, důraz na lokální suroviny, zkušenosti ze zahraničí a odvaha překonávat překážky jsou hlavní ingredience restaurace Leaf.
![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2024/10/lidovky.jpg)
Vaření jako droga. Proč stojí restaurace Leaf za návštěvu?
Lidí z gastra, kteří mají na kontě několik zářezů z michelinských restaurací, byste v Česku nenapočítali mnoho. V nedávno otevřené restauraci Leaf v pražských Strašnicích jsou ale hned dva. Šéfkuchařka Barbora Šimůnková (28) a sommelier Michal Bílek (28) tu sází na moderní sezonní menu a kvalitní farmářské potraviny.
![](https://www.r-leaf.cz/wp-content/uploads/2024/10/lbio.jpg)
Lokálně, sezónně a bez odpadů: „zelená“ restaurace LEAF
S kolektivem mladých mužů ze Střední školy gastronomické a hotelové v pražském Braníku jsme se v jedno mrazivé prosincové ráno vypravili do Strašnic. Naším cílem byla restaurace LEAF, jejíž majitelé Bára Šimůnková a Michal Bílek vaří pro své hosty sezónně, lokálně a s minimem odpadů.
Zelenina má všelijakou pověst. Ukazuji lidem, že může mít spoustu chutných podob, říká Šimůnková
Barbora Šimůnková spolu se svým přítelem nedávno otevřela vlastní restauraci LEAF, která se specializuje na zeleninové pokrmy. „Nemám ráda označení vegetariánská restaurace, protože tou nejsme, máme v nabídce i maso. Mou myšlenkou je, že to ale nemusí být jen o mase, které s prominutím dovede udělat každý. Zelenina má v Česku takovou všelijakou pověst, ale přitom to není zdaleka jen to, co tu známe,“ říká Šimůnková v nové epizodě podcastu Chef Arena. „Snažím se lidem ukazovat, že zelenina může mít spoustu velmi chutných podob. Bývají sice trochu skeptičtí, čemuž se nedivím, ale mým cílem je přesvědčit je, že se toho nemusí bát. A asi to funguje, protože se nám hosté vrací,“ dodává.
Vařila v Londýně i New Yorku. Gastro svět je hodně soupeřivý, tvrdí Bára Šimůnková
Bára Šimůnková je majitelkou a šéfkuchařkou restaurace LEAF v pražských Strašnicích, kterou otevřela před dvěma lety s přítelem Michalem. Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá. Ze základní školy přešla na osmileté gymnázium a v půlce studií zjistila, že žádnou právničkou ani ničím jiným být nechce a že jí učení vlastně ani nebaví. Z televizních pořadů okoukala, jak rodiny stolují u večeře a schází se u teplého jídla po celém dni, a hrozně se jí to líbilo, a tak začala po škole doma péct a vařit. O jejích dovednostech svědčí i to, že je jednou z vyvolených projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Zarezervujte si stůl
Rádi se přizpůsobíme Vašim alergiím či intolerancím. Bez předchozího upozornění však nemusíme být schopni vyhovět. Děkujeme za pochopení.